Inschrijven voor "Basismodule Hedendaagse Autoriteit en Geweldloos Verzet 2022"

Wil je je inschrijven voor dit evenement?

Vul dan onderstaande gegevens in.


 • 27/10/2022 09:30 - 13/01/2023 16:30
 • € 5.58

Hedendaagse Autoriteit en Geweldloos Verzet

Een 5-daagse opleiding met aandacht voor: mindset, techniek, kracht, samenwerken, noden, verandering, de gewenste situatie en vooruitgang.

 

De basismodule voorziet theoretische achtergrond, praktische toepassingen en vertalingen naar de eigen context vanuit de mindset van de hedendaagse autoriteit en concrete technieken van geweldloos verzet.

Deze manier van denken en werken biedt begeleiders/ouders inspiratie en een kader om op een verbindende en warme manier te blijven opvoeden en met collega's en partners constructief te blijven samenwerken. In het bijzonder bij stevig gedrag met een (dreigende) negatieve impact op de relatie en ander zorgwekkend gedrag zoals bijvoorbeeld 'zich afsluiten en terugtrekken'. Zorg voor relaties staat centraal.

Deze manier van samenwerken kan opnieuw meer mogelijkheden tot constructieve dialoog met het kind/jongere en positief met elkaar omgaan creëren, deze manier van werken geeft de mogelijkheid om samen te begrenzen en tegelijkertijd op de best mogelijke manier van nabij zorg te dragen, vooral waar het moeilijk geworden is.

Een wij-verhaal van begeleiders, ouders, medewerkers, kinderen, jongeren en iedereen die betrokken is. Opvoeden doe je niet alleen. Duidelijke grenzen en een duidelijk kader met flexibele ruimte naar gelang de verantwoordelijkheden die de jongere reeds aankan.

Deze basismodule is geïnspireerd op de principes en ideëen van Haim Omer, Idan Amiel, Peter Jakob, Steve de Shazer, Insoo Kimberg, Dan Siegel en achtergronden en (praktijk)ervaringen van de opleider Sven Bussens. Een 'wij verhaal' gericht op samenwerken en gericht op de noden van het kind/de jongere én de opvoedingsfiguren. Gericht op verbinden en (her)verbinden.

Met dit model denken we ook 'out-of-the-box'. Nieuwe uitdagingen en nieuwe vragen binnen ons werkveld nodigen ons uit om nieuwe mogelijkheden, tools en antwoorden te construeren.

We voorzien dan ook voldoende tijd om stil te staan bij deze 'andere' manier van denken en kijken. We nemen de tijd voor reflectie, casuïstiek, uitproberen en mogelijke vertalingen naar de specifieke context van de deelnemers. Dit model kan niet zomaar en zonder meer geïmplementeerd worden bij elke doelgroep. We vinden het belangrijk om eventuele implementatie en vertalingen met zorg en vanuit gedeelde expertise te doen.

We beschouwen het model van de Hedendaagse autoriteit en Geweldloos verzet als een mogelijkheid om wat we reeds doen (en nog zullen doen) uit te breiden en aan te vullen. Dit model is compatibel met andere modellen die focussen op mogelijkheden en krachten om samen een gewenste verandering te realiseren.

We besteden in deze basismodule ook aandacht aan de compatibiliteit met andere concepten: o.a. contextuele, systemische, narratieve, mentaliserende, hechtingsgeoriënteerde, ... en in het bijzonder oplossingsgeoriënteerde modellen. Er is ook aandacht voor inzichten vanuit de neurologie en hoe we deze nuttig kunnen maken in concrete technieken. 

Het Oplossingsgerichte model en het model van de Hedendaagse Autoriteit vormen samen een krachtig duo met een uitgesproken pallet aan mogelijkheden. Vanuit het oplossingsgerichte denkkader kunnen we processen die zich richten op samenwerken en (her)verbinden (opnieuw) ingang laten vinden.

In deze opleiding kan je een stevig, bruikbaar kader en concrete, inzetbare technieken verwachten. We voorzien ruimte om de technieken eigen te maken en aan te passen aan de eigen specifieke context.

 

Programma:

 

Het uitgewerkte programma is op deze site opgenomen bij BOOKS & BYTES - OPLEIDINGSPROGRAMMA'S 

 

Methodieken:

 

Activerend. Gericht op doen, reflecteren en ervaren.

 

 • Simulaties
 • Demonstraties
 • Toepassingen (ervaringsoefeningen)
 • Video
 • Gerichte observatie- en doe opdrachten
 • Reflectie
 • Actief vertalen en bruikbaar maken van wat aangereikt wordt

 

Voor wie?:

Iedereen die werkt met ouders, jongeren en of hun netwerk. Ook ouders zijn welkom. We hebben ondertussen kwalitatieve ervaringen met heterogene groepen: onderwijs, hulpverlening, jeugdwerk, ouders, zorg... Welkom!

Vanuit deze diversiteit en samenwerking worden nog meer mogelijkheden zichtbaar.

Studiebelasting

Aanwezigheid tijdens alle workshops wordt zeer aanbevolen. Er wordt geen extra tijdsinvestering en of studietijd gevraagd. 

Data:

 8 en 9 december 2022

12 en 13 januari 2023

3 maart 2023

Kostprijs:

558 euro (excl. 21% Btw)

Na inschrijving wordt gefactureerd vanuit Kracht BV.

 

Inbegrepen:

 • Boek: Waakzaam zorgen voor tieners (auteur Sven Bussens)
 • Boek: Ouders in Nesten (auteur Sven Bussens)
 • Extra opleidingsmateriaal
 • Een kleine attentie
 • Versnaperingen, koffie, thee en water tijdens de opleidingsdagen

 

Incompany

Deze opleiding kan ook bij jou in de organisatie, op maat, aangeboden worden. Een aanvraag kan met een mailtje naar sven@oplossingsgerichtcentrum.be.

 

Opleider:

Sven Bussens

Sven is intensief opgeleid in de concepten van het 'oplossingsgericht werken' en verschillende concepten binnen 'de nieuwe autoriteit en geweldloos verzet'. Hij is opgeleid door grondleggers in een internationale context, volgt ontwikkelingen van dichtbij en levert ook hier bijdragen met publicaties, workshops en lezingen. In mei 2021 heeft Sven een bijdrage geleverd op het internationaal NVR congres met als titel 'From Fear to Trust to Cooperation' New Authority & Non Violent Resistance in Human Relations and Society. (Linz, Oostenrijk)

http://www.nvr2020.com/speaker/sven-bussens/

De trainer heeft 20 jaar klinische praktijkervaring in de hulpverlening, begeeft zich tot vandaag in het werkveld in diverse praktijken. Sven is ook auteur, docent aan Hogeschool Gent, psychotherapeut, ontwikkelaar, opleider, spreker op congressen (internationaal) en andere evenementen.  

Een aantal ontwikkelingen vanuit de combinatie oplossingsgericht werken en nieuwe autoriteit hebben vorm gekregen tijdens en vanuit samenwerkingen en gedeelde ervaringen met Idan Amiel en het New Authority Team (Tel Aviv). Ook de opleidingen van, verdiepingen en uitwisselingen met Peter Jakob (Londen) vanuit het door hem en zijn team ontwikkelde collaboratieve en gezinsgerichte model zijn een bron van blijvende inspiratie. Het werk met professionals, ouders en jongeren blijft de voornaamste bron van inspiratie.  

In zijn boek waakzaam zorgen voor tieners verweeft hij de concepten tot een krachtig en bruikbaar geheel. In het boek ligt de focus op ouders en (dagelijks) opvoeden (houding). Ouders kan je hier gerust vervangen door 'opvoedingsverantwoordelijken'. Hij is opgeleid in verschillende stromingen binnen de genoemde concepten en combineert deze in afstemming met de specifieke context en andere 'nuttige theoretische kaders'. Steeds in een EN  en, niet in een OF of. Het boek bevat: een theoretische onderbouw, aandacht voor de houding en mindset, psycho educatie en taal om het concept over te brengen en mensen uit te nodigen in een Nvr-traject. Dit boek richt zich naar professionelen en is opgebouwd aan de hand van vijf ouderbijeenkomsten. Het boek bevat materiaal voor meer dan 10 bijeenkomsten en nodigt de gebruiker uit om het aanbod op geheel eigen wijze tot nut te maken.

Sven leidt jaarlijks professionals op om op basis van dit handboek ouderbijeenkomsten te organiseren. Deze opleidingen worden georganiseerd met de steun van de Vlaamse overheid, het expertise centrum opvoedingsondersteuning (Expoo).

Ouders in nesten is ontwikkeld op vraag van ouders die Sven in diverse praktijken en in het bijzonder de ouderbijeenkomsten ontmoet heeft. Het is een uitnodigend en activerend boek voor een breed publiek, met een focus op ouders en dagelijks opvoeden met zorg voor relaties. Nabijheid én begrenzen. Het kan. Het boek sluit aan bij wat ouders reeds doen en is inspirerend van opzet. OOk hier worden de concepten vanuit de nieuwe autoriteit en oplossingsgeorienteerd werken tot een krachtig en vooral bruikbaar geheel verweven.

Zijn meest recente boek 'De kracht van het kleine verschil' is een stevig oplossingsgericht handboek voor iedereen die met mensen werkt. Het boek focust op de houding, de achterliggende mindset en besteedt ruim aandacht aan vertalingen naar de praktijk in de vorm van technieken. Het boek bevat een 35-tal video opnames, 100 kaarten met technieken en rijke illustraties vanuit casuïstiek. Het boek is een basishandboek in verschillende opleidingen. Ook in de 12-daagse opleiding de kracht van het kleine verschil, aangeboden vanuit het oplossingsgericht centrum (Bv Kracht) met Sven Bussens als opleider. 

Meer info over de boeken van de opleider:

https://borgerhoff-lamberigts.be/auteurs/sven-bussens

 

Certificaat

De deelnemers ontvangen een certificaat voor deelname. 

 

Locatie:

Regio Gent.

De locatie wordt later bericht.

 

Inschrijven

Inschrijven voor de opleiding kan via de voorziene link achter de inschrijvingsbalk op deze poster. De inschrijvingstool is geactiveerd, alle inschrijvingen worden automatisch geregistreerd. Er volgt geen automatische inschrijvingsbevestiging. Zodra jouw gegegevens verwerkt zijn wordt een factuur toegestuurd. De inschrijvingstool wordt na 16 inschrijvingen gedeactiveerd.  

De inschrijving is definitief na betaling.

Annuleren?

Is kosteloos tot 1 maand voor de geafficheerde eerste opleidingsdag. Bij een annulatie in de laatste maand voor de start van de opleiding kan je zorgen voor een vervanger of kiezen om 50% van het betaalde inschrijvingsgeld te laten terugbetalen. De genoemde terugbetaling is niet mogelijk bij een annulatie op 10 dagen voor de start van de opleiding of bij afwezigheid.

Bij overmacht kan de opleiding, uitzonderlijk, worden afgelast of uitgesteld. Desgevallend wordt het inschrijvngsgeld terugbetaald.


Cookies

Om jouw surfervaring te verbeteren gebruiken wij op deze website cookies.