Sven Bussens

Terug
MG_6745_4

Sven Bussens

Oprichter & workshopbegeleider
Oprichters


 

Sven Bussens heeft meer dan 20 jaar klinische praktijkervaring in het werken met kinderen, jongeren, ouders, leerkrachten en andere betrokken actoren. Jeugdzorg, residentiële settings, dagcentrum werk, individuele begeleiding, groepsbegeleiding en schoolbegeleiding zijn vertrouwde terreinen. 

Sven is in het Korzybski instituut opgeleid in de oplossingsgerichte cognitieve en systemische therapie. De bakermat van het Brugse Oplossingsgerichte Model met grondleggers zoals Dr. Luc Isebaert, Erwin De Bisscop en Dr Myriam Lefevere De Ten Hove. Sven benadert modellen en concepten eclectisch vanuit een sterk geloof in de noodzaak van het steeds opnieuw afstemmen van taal

Hij combineert tot vandaag het geven van workshops, opleidingen, supervisies, intervisies en trainingen met eigen praktijken. Praktijken: gezinsondersteuning m.b.t. opvoedingsvragen en randvoorwaarden, therapie in de bredere betekenis, begeleiden van ouderbijeenkomsten en groepen in diverse contexten. 

Ook in het figurentheater heeft Sven een taal gevonden. Het project Guus en Trompi mocht in 2007 de Prinses Mathilde Prijs in ontvangst nemen voor het werken rond sociale vaardigheden met de allerkleinsten. Tot vandaag zijn er Guus en Trompi teams die in de kleuterklassen in Vlaanderen interactief met kinderen, leerkrachten en ouders aan de slag gaan rond belangrijke sociale vaardigheden. 

Sven is mede-ontwikkelaar van editie 2 van het Stop 4-7 programma met een verdienste in het implementeren en verder uitwerken van de oplossingsgerichte pijler. Meer dan 12 jaar werkte Sven in het programma als ontwikkelaar, opleider, supervisor, gezinsbegeleider, begeleider van oudergroepen, samenwerker met scholen en was hij actief in soiale vaardigheidstrainingen met aandacht voor zelfcontrole-,  probleemoplossende- en rolnemingsvaardigheden. Het programma is uitgewerkt in een handboek en verspreid in België en Nederland.

Sven is ondertussen meer dan 12 jaar aktief als stagebegeleider en lesgever in de opleidingsonderdelen gezinsondersteuning en coachen aan de Faculteit Mens en Welzijn, Hogeschool Gent. 

Sven heeft verschillende gespecialiseerde workshops en langdurende opleidingen Nieuwe Autoriteit (NA) en Geweldloos Verzet (NVR) bij verschillende grondleggers zoals Haim Omer, Idan Amiel en zijn team en Peter Jakob en zijn team gevolgd. Dit in binnen- en buitenland. 

Sven combineert ook het concept van de Nieuwe Autoriteit met het Oplossingsgerichte Metamodel. Een krachtige combinatie met mogelijkheden. Nuttige NVR-processen kunnen gefaciliteerd worden vanuit modellen die zich richten op samenwerken en dus 'samen construeren van mogelijkheden'.  Soms organseert het oplossingsgericht centrum een opleiding met Idan Amiel en Sven Bussens, waartijdens de combinatie geconcretiseerd wordt. Tijdens deze opleidingen gaan we na welke insteek we op welk moment tot nut van de cliënt kunnen aanwenden. We laten de verschillen ook bestaan, ook dit is nuttig. 

Sven begeeft zich in het werkveld van jeugdzorg, onderwijs, kinderopvang, jeugdwerk, zorg, therapie, counseling, trajectbegeleiding en preventieve gezinsondersteuning. Hij heeft ruime en jarenlange ervaring als opleider, supervisor en spreker en een sterk geloof in de kracht en mogelijkheden van het werken met groepen. 

Construeren met wat zich aandient, verhalen op maat, creativiteit, plezier, nuttig gebruik maken van de voortdurende veranderingen, focussen op gewenste verandering, doen, verbinden, empowerment, cliëntenfeedback, hoop, vertrouwen, faciliteren en krachten zijn sleutelbegrippen

Eerst de mindset en dan de techniek. 

Sven is auteur van diverse boeken en artikels.  

Boeken: 

Waakzaam zorgen voor tieners

 https://borgerhoff-lamberigts.be/boeken/waakzaam-zorgen-voor-tieners

Sven organiseert op regelmatige basis driedaagse train de trainers in een samenwerking met het Expertisecentrum opvoedingsondersteuning (Expoo, Kind en Gezin). De data worden geafficheerd op de website www.expoo.be. Tijdens deze opleiding verwerven de deelnemers een mindset en technieken om ouderbijeenkomsten te begeleiden vanuit de hedendaagse autoriteit en het oplossingsgerichte metamodel. Het handboek waakzaam zorgen voor tieners vormt de leidraad voor de opleiding en ouderbijeenkomsten. Ondertussen zijn verschillende professionals opgeleid en actief in het organiseren van de betreffende ouderbijeenkomsten in het Vlaamse landschap. 

Ouders in nesten 

https://borgerhoff-lamberigts.be/boeken/ouders-in-nesten

De kracht van het kleine verschil 

https://borgerhoff-lamberigts.be/boeken/de-kracht-van-het-kleine-verschil

Dit handboek vormt de basis in de 12-daagse opleiding, basismodule oplossingsgericht begeleiden en hulpverlenen in het oplossingsgericht centrum. Ondertussen wordt dit handboek in diverse opleidingen gehanteerd.  

Bijdragen in boeken

Turbulente leerlingen. Probleemgedrag op school positief aanpakken

https://gompel-svacina.eu/product/turbulente-leerlingen-probleemgedrag-op-school-positief-aanpakken/

Samen sterker terug op pad. Stop 4-7. Het Stop4-7-programma: een vroege interventie voor jonge kinderen met gedragsproblemen. Set van 4 boeken. 

https://www.swpbook.com/boeken/5/opvoeding-en-jeugdzorg/1696/samen-sterker-terug-op-pad-stop-4-7

 

 

 

 

 

Nieuwe workshops

vuurtoren_in_de_branding_2

Workshops


Introductie Hedendaagse Autoriteit en Geweldloos Verzet

12/10/2020 09:30 - 12/10/2020 16:30

Hoe kunnen we duidelijk begrenzen en tegelijkertijd investeren in de relatie ?

Het concept is ontwikkeld door Prof. D…

Lees meer
fishing_1890485_1920

Opleidingen


Basismodule Hedendaagse autoriteit en Geweldloos verzet 2020/2021

29/10/2020 09:30 - 01/02/2021 16:30

Hedendaagse Autoriteit en Geweldloos Verzet Een 5-daagse opleiding met aandacht voor: mindset, techniek, kracht, samen…
Lees meer
de_krachtvan_het_kleine_verschil

Opleidingen


Oplossingsgericht begeleiden en hulpverlenen. 12daagse basismodule 2020-2021.

22/10/2020 09:30 - 21/05/2021 16:30

‘De kracht van het kleine verschil’ Level 1:  12-daagse Oplossingsgericht Hulpverlenen en Begeleiden

 

 

Een 12-daa…

Lees meer
w700h700zcCq85fltrgray_Beeld_Wprkshop_van_een_probleemverhaal_naar_een_verhaal_met_mogelijkheden_1

Workshops


Van een probleemverhaal naar een verhaal met mogelijkheden. Tweedaagse 2020.

02/10/2020 09:30 - 08/10/2020 16:30

Een tweedaagse met de focus op krachten en mogelijkheden. Omdat het werkt.

 

 

In deze tweedaagse opleiding maak je …

Lees meer

Cookies

Om jouw surfervaring te verbeteren gebruiken wij op deze website cookies.